Skip to content

Invalidný dôchodok: Ako získať presný výpočet a nastavenie komerčného poistenia invalidity

O autorovi

Slavomír Molnár

Finančnému poradenstvu a sprostredkovaniu sa venujem vyše 14 rokov. Klientom pomáham pri optimálnom výbere a nastavení finančných produktov. Okrem toho sa venujem aj analytickej činnosti a tvorbe porovnávacích nástrojov.

Návod a kalkulačka ako si vypočítať invalidný dôchodok zo Sociálnej poisťovne, vďaka čomu si dokážete optimálne nastaviť poistenie invalidity v životnom poistení.

Na správne poistenie invalidity je potrebné mať dáta

Nastavenie poistenia všeobecnej invalidity v životnom poistení je jedna z najťažších úloh. Riešiť to formou mesačnej renty či jednorázovej výplaty? Poisťovať aj čiastočnú invaliditu alebo len plnú invaliditu? Aká je priemerná doba trvania invalidity? Na akú poistnú sumu by som si mal invaliditu poisťovať a koľko mi bude vyplácať Sociálna poisťovňa ako invalidný dôchodok?

Tých otázok ohľadom poistenia invalidity je dosť, avšak na niektoré chýbajú relevantné odpovede, ktoré by nám pomohli lepšie nastavovať toto poistenie v životnom poistení. V tomto článku si zodpovieme poslednú otázku t.j. aký by som dostával invalidný dôchodok od Sociálnej poisťovne, ak by som sa stal invalidom dnes?

Použitie priemernej výšky vyplácaného invalidného dôchodku má na určovanie poistných súm v nízku relevanciu, pretože skutočná výška závisí od počtu rokov dôchodkového poistenia a vymeriavacieho základu t.j. hrubej mzdy, z ktorej sa platia odvody.

Pokiaľ chcete pracovať s relevantnými údajmi stojí za to trošku s uzatváraním poistenia pribrzdiť a požiadať Sociálnu poisťovňu o zaslanie vášho individuálneho účtu poistenca. Na základe týchto údajov si invalidný dôchodok zo Sociálnej poisťovne viete vypočítať úplne presne.

Ako si vypýtať výpis účtu poistenca zo Sociálnej poisťovne

Jednoducho. Pôjdete na kontaktnú stránku Sociálnej poisťovne, vypíšete svoje osobné údaje, vyberiete kategóriu „Domáce dôchodky“, vedľa toho vyberiete „Invalidný dôchodok“ a do textu napíšete:
Dobrý deň, chcem vás poprosiť o zaslanie komplexného výpisu môjho osobného mzdového bodu za celé moje obdobie poistenia.

  • vaše meno a priezvisko
  • vaša adresa
  • vaše rodné číslo

Ako vyzerá výpis účtu poistenca a ktoré údaje sú potrebné na výpočet invalidného dôchodku

Sociálna poisťovňa vám zašle poštou do cca dvoch týždňov obálku s výpisom za všetky roky dôchodkového poistenia. Nižšie som nahral sken výpisu za jeden kalendárny rok, na ktorom si ukážeme, ktoré údaje z neho sú podstatné na presný výpočet invalidného dôchodku.

Potrebujete sledovať kalendárny rok výpisu (modrý rámček), počet dní dôchodkového poistenia (červený rámček) a osobný mzdový bod (zelený rámček).


Invalidný dôchodok: Kalkulačka na jeho presný výpočet

Do kalkulačky zadajte požadované údaje, ktoré nájdete vo výpise a stlačte vypočítať. Následne sa vám zobrazí výška invalidného dôchodku vypočítavaného k dňu prepočtu pre jednotlivé stupne invalidity (viď. obrázok nižšie).

S týmito údajmi viete následne pracovať pri nastavovaní životného poistenia 🙂

UPOZORNENIE: Neposkytujem žiadne konzultácie ohľadom výpočtu invalidného dôchodku zo Sociálnej poisťovne, preto ma prosím ani ohľadom tohto nekontaktujte. Danú problematiku je nutné konzultovať len s pracovníkmi Sociálnej poisťovne. Táto kalkulačka slúži len čisto ako podporný nástroj na správne nastavenie životného poistenia.

Dohodnite si nezáväznú konzultáciu

Povedzte mi o vašich potrebách a požiadavkách.

    Ohodnoťte tento článok

    Priemerné hodnotenie: 4.8 / 5. Počet hodnotení: 352

    Buďte prvý, kto ohodnotí tento článok.

    Je nám ľúto, že sa Vám článok nepáčil.

    Povedzte nám čo by sme mohli zlepšiť.